Phone: + 387 51 927 999 Email: info@elnetrs.ba

Televizija

tvKablovska Televizija – CTV

Digitalna televizija

Elnet vam nudi paket kablovske televizije sa preko 200 digitalnih kanala, među kojima su najpopularniji domaći, regionalni i svjetski kanali. Među njima je veliki broj različitih sportskih, muzičkih, filmskih, serijskih i informativnih kanala sa vašim omiljenim programima.

 

 

 

 

Cjenovnik kablovske televizije

VAŽI OD 01.05.2021. GODINE

tv cijena 1

Obavještavamo korisnike da mogu besplatno preuzeti čitače kartica i kartice za jedan TV uređaj. Dodatni čitači i kartice se naplaćuju. Za više informacija pozovite naš call centar.

Digitalna TV – Tehničke karakteristike

Tehnologija koja dolazi, emitirana bilo putem satelita, zemaljskih odašiljača ili kabelom. Postiže se veća rezolucija slike od analogne TV (525/625 linija analogna – 1080 linija naviše HDTV). Osim toga, ovo omogućuje i mnoge napredne usluge. Kvaliteta slike i zvuka je mnogo bolji od analogne. Digitalna televizija po svojoj definiciji ima vrlo lijepu sliku i ton do oštre granice, kada signal postaje previše distortiran. Analogna televizija ima blagi prijelaz, dok kod digitalne ili ima signala ili ga nema. Kad ga ima, moze ga biti u prekidima (digitalne smetnje) ili, ako je jačina signal preko 50% posto (teoretski, u praksi 65% jacine signala je potrebno) to se smatra kvalitetnim digitalnim signalom. Većina uređaja za digitalni prijem ima ugrađene vizualne indikatore jačine signala. Po samom svom načinu rada, digitalni signal je manje podložan “analognim” smetnjama (prirodni ili umjetni šum (“brum”)) i zbog toga daje bolje rezultate pri slabijem signalu. Za gledanje digitalne kablovske televizije potreban Vam je DVB-C prijemnik, televizori novije generacije u sebi imaju DVB-C prijemnik, u suprotnom potreban Vam je DVB-C resiver.

 

Često postavljana pitanja vezana za Digitalnu Televiziju DVB-C

• Šta je to Digitalna Televizija (DVB-C) ?

Digitalna televizija je servis koji za prenos slike i tona do Vaših TV prijemnika koristi istu infrastrukturu kao i analogna televizija samo s unaprijeđenom tehnikom prenosa i puno boljim, nepromjenjivim, kvalitetom.

• Šta je naprednije u odnosu na analognu televiziju ?

Digitalna televizija zaobilazi probleme postojanja tzv. “snijega u slici” i tzv. “duhova u slici” a koji su nastajali kao posljedica slabog signala analogne televizije ili interferencije signala. Kod digitalne televizije slika je nepromjenjivog kvaliteta. Takodje, u okviru digitalne televizije vršiće se svako dalje povećavanje broja TV programa jer je frekventni spektar analogne televizije već uveliko iskorišten.

• Šta Digitalna televizija nudi pored kvalitetne slike i tona ?

U digitalnom prenosu korisnicima se omogućava da koriste i EPG (Electronic program guide) izbor titlova, izbor jezika. (za određene TV programe koji posjeduju ove dodatne servise). EPG ili elektronski vodič predstavlja TV programsku shemu za određeni program te svakodnevno vrši ažuriranja iste. Pomoću EPG-a možete podesiti snimanje željene emisije u određenom trenutku veoma jednostavno (uz adekvatan uređaj na kojem se vrši snimanje).

• Da bi gledao Digitalnu televiziju, koju opremu moram nabaviti ?

Praćenje digitalne TV (DVB-C) je moguće ako imate televizor koji ima ugrađen DVB-C tuner ili odgovarajući DVB-C resiver. DVB-C resiver je vanjski uređaj koji se postavlja pored Vašeg TV prijemnika i pomoću njega pratite TV programe u digitalnoj kvaliteti. Većina novijih televizora se prodaje sa opcijom ugrađenog DVB-C tunera koji omogućava praćenje digitalnih programa u kablovskim sistemima. No svakako predlažemo da od prodavca tražite opciju ugrađenog DVB-C tunera ako namjeravate kupiti novi televizor.

• Imam televizor sa ugrađenim DVB-T tunerom, mogu li gledati digitalne programe ?

Nažalost, televizori koji imaju ugrađen samo DVB-T tuner neće omogućiti praćenje digitalnih programa preko kablovske televizije. T je oznaka za terrestrial (zemaljski). Ovaj tuner će Vam omogućiti da pomoću obićne antene pratite TV programe u digitalnoj formi koje će emitovati javni TV emiteri u budućnosti.

• Kolika je mjesečna pretplata za praćenje digitalnih TV programa ?

Mjesečna pretplata je ista ona koju plaćate za analognu televiziju. Dakle, bez dodatnih troškova osim opreme koju morate kupiti ako nemate televizor sa ugrađenim DVB-C tunerom.

• Imam 2 ili više televizora u stanu, kako mogu gledati digitalnu TV na svim ?

Za sve televizore u stanu a na kojima želite da nezavisno gledate digitalne programe potrebno je imati isti broj DVB-C resivera kao i televizora.

• Da li će uvođenje digitalne TV (DVB-C) uticati na analognu televiziju ?

Digitalna televizija se distribuira neovisno od analogne a preko iste infrastrukture. Dakle, analogna televizija će raditi bez problema čak i ako ne uvedete digitalnu.

• Da li digitalna televizija utiče na rad kablovskog interneta ?

Ne. Digitalna televizija koristi vlastiti frekventni pojas.

• Nabavio sam televizor sa ugrađenim DVB-C tunerom ali imam probleme ?

Većina televizora će raditi bez problema u našem DVB-C sistemu. No svakako, budući da se u prodaji mogu naći razni ponuđači, ne postoji garancija da će svaki televizor sa ugrađenim DVB-C tunerom raditi u sistemu ElNet-a. Određeni tipovi televizora su rađeni za druga tržišta te u ovom slučaju ne možemo dati garanciju funkcionalnosti.

• TV programi koji u analognoj TV imaju preveden titl u digitalnoj nemaju ?

Na Vašem televizoru (ugrađen DVB-C tuner) podesite željeni titl. Svi programi koji su titlovani u analognoj formi biće sigurno titlovani i u digitalnoj.